2013-02-15 14:15:00

DAN SIGURNIJEG INTERNETA 2013.

OŠ Vladimira Nazora, Pribislavec na inicijativu učiteljice informatike Ive Naranđa uključila se u nacionalnu kampanju Sigurniji internet za djecu i mlade koja se ove godine odvija pod motom Povezivanje uz uvažavanje.

O NAMA U POGLEDU KROZ PROZOR

O NAMA NA EMEDJIMURJE

Naša škola po drugi puta se uključila u aktivnosti povodom Dana sigurnijeg interneta. Prošlog puta je to bilo 2011. godine kada je učiteljica informatike Iva Naranđa održala radionice na izbornoj nastavi informatike za 8.r. i prezentirala naše internetske stranice Internet i dijete i Sigurno na internetu koje je napravila još 2008. godine neovisno o ovoj kampanji.

Ove godine odlučili smo proširiti naše aktivnosti te su se one odvijale čak dva tjedna.

Uz učiteljicu informatike pozivu su se odazvale školska pedagoginja Nada Jelić, učiteljice razredne nastave Kristina Mesarić, Jasmina Ramušćak i Marina Ninić te učiteljica Likovne kulture Blaženka Križan.

Zahvaljujemo voditeljici foto-grupe Miroslavi Novak koja je naše aktivnosti bilježila fotoaparatom.

U holu škole uređen je i tematski pano.

 

Pregled naših aktivnosti:

 

AKTIVNOSTI NA IZBORNOJ NASTAVI INFORMATIKE

INFORMATIKA - RADOVI UČENIKA - ONLINE PRAVA I ODGOVORNOSTI

 

SAT RAZREDNOG ODJELA U ČETVRTIM RAZREDIMA (učiteljice razredne nastave Kristina Mesarić, Jasmina Ramušćak i Marina Ninić)

Učiteljice Kristina Mesarić, Jasmina Ramušćak i Marina Ninić su na satovima razrednika poradile na osposobljavanju učenika četvrtih razreda za sigurno i odgovorno ponašanje u online okruženju. Za provođenje ovog sata odlično su nam poslužili materijali preuzeti s portala ucitelji.hr – priprema Čuvaj me…Čuvam te… i igra Bingo.

 

Dan sigurnijeg interneta u 4.a - učiteljica Kristina Mesarić

 

Dan sigurnijeg interneta u 4.b - učiteljica Jasmina Ramušćak        

 

Dan sigurnijeg interneta u 4.c - učiteljica Marina Ninić

Nakon zanimljive radionice, igara i ozbiljnog razgovora zaključili smo da moramo biti prijeko oprezni s internetom i sa svime što on nudi. Odlučili smo da sve svoje osobne podatke uklonimo, ali i da upozorimo i ostale prijatelje na moguće posljedice.

           

 

SAT RAZREDNOG ODJELA U SEDMIM RAZREDIMA (pedagoginja Nada Jelić)

Naša školska pedagoginja Nada Jelić održala je pedagoške radionice na satovima razrednika za sedme razrede s temom: Prednosti i rizici interneta. Za izvođenje ovog sata poslužila se izvorom: Vesna Bilić i suradnici: Izbor tema za satove razrednog odjela.  UNICEF-Prekini lanac nasilja

Učenici  su radili u skupinama. Svaka skupina je imala poseban zadatak. Dvije skupine su trebale istaknuti pozitivne strane korištenja interneta i komunikacije putem interneta, a druge dvije skupine su trebale istaknuti negativne strane interneta i oblike neprimjerene komunikacije na društvenim mrežama.

Cilj radionice je bio da se kod djece osvijeste brojne prednosti,  ali i opasnosti i rizici korištenja interneta kao i razvijanje etike i kulture ponašanja preko interneta.

Rezultat radionice bila su dva plakata: crveni plakat – rizici interneta i žuti plakat – prednosti interneta.

Plakati s radionica Prednosti i rizici interneta

 

Na završnom dijelu radionice učenici su dobili listić
Igraj fair play i zaštiti se“.

 

LIKOVNA KULTURA - učiteljica Blaženka Križan - PLAKATI

 

RODITELJSKI SASTANCI (pedagoginja Nada Jelić i učiteljica informatike Iva Naranđa)

Na prijedlog pedagoginje Nade Jelić organizirani su roditeljski sastanci za roditelje učenika petih i šestih razreda na kojima su učiteljica informatike Iva Naranđa i pedagoginja Nada Jelić ukazale roditeljima na opasnosti kojima su djeca izložena na internetu te im je savjetovano što da rade ukoliko sumnjaju da je njihovo dijete žrtva nasilja na internetu (cyberbullyinga). Roditelji su upoznati s važnošću njihove uloge u pripremi djece za sigurno i odgovorno korištenje interneta.

Roditeljski sastanak - DSI 2013.

 

 

Nadamo se da smo provedenim aktivnostima podigli svijest kod učenika i roditelja o odgovornom ponašanju na internetu. Radeći na ovom izvješću o provedenim aktivnostima, već bilježimo ideje za iduću godinu u kojoj ćemo nastojati u akciju uključiti veći broj učitelja i stručnih suradnika.

Iva Naranđa

 

 

 

Poziv učenicima na sudjelovanje na izložbi multimedijskih radova kojima objašnjavaju online prava i odgovornosti, upozoravaju vršnjake na moguće opasnosti na internetu i daju savjete kako ih izbjeći.
Detaljnije uvjete pročitajte u Pozivu za učenike.

 

 


Osnovna škola Vladimira Nazora Pribislavec