preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Dabar

Dabar

Dabar

Hrvatski u školi

Institut za jezik i jezikoslovlje

elektire

Hrvatska udruga za disleksiju

ADHD

PETZANET

Lozinka

UNICEF

UNICEF - MREŽA ŠKOLA BEZ NASILJA

Školski obroci svima

Školski obroci svima plakat

ZDRAV ZA 5

ZDRAV ZA 5

IMAM IZBOR

PUM - IMAM IZBOR

KORAK PO KORAK

KORAK PO KORAK

 

 

 

KVIZ

 

ŠKOLSKA UČILICA

PROMETNA UČILICA

 

 

iva.naranda1@skole.hr

eTwinning u našoj školi

Metamorphosis of Antiquity

Novi eTwinning projekt ove školske godine koji vodi profesorica Aleksandra Đurić s europskim partnerima jest spajanje prošlosti i sadašnjosti, čime se učenike motivira na istraživanje povijesti. Cilj projekta u koji je uključeno 29 škola iz Europe jest potaknuti znatiželju učenika te ih poticati da istražuju, slušaju, opažaju te na taj način uče o tekovinama antike.


Projekt je zamišljen za učenike od jedanaeste do petnaeste godine, dok su radni jezici francuski, talijanski i engleski. Ovaj projekt nije zamišljen samo za one koji se bave istraživanjem prošlosti, već i za matematičare, geografe, tehničare, fizičare, informatičare, likovnjake te jezičare. Dakle, projekt uključuje ona područja kojima su Grci i Rimljani udarili svoj pečat, a takvih nije bilo malo.

Od samog početka projekta mali povjesničari okupljeni u povjesnoj grupi predano rade, a njima su se priključili i neki učenici koji nisu članovi grupe ali su bili zaintrigirani ovim projektom.

Naši učenici su već u studenom ostvarili osobni kontakt s drugim učenicima u Europi, gdje su pričajući na engleskom jeziku razmijenjivali iskustva o aktivnostima na projektu te se upoznavali. Treba napomenuti kako je za projekte potrebno dobro poznavanje engleskog jezika, prema potrebi i njemačkog a presudna je i želja za učenjem jezika škole partnera, u ovom slučaju francuskog, talijanskog, grčkog i turskog koje učenici usvajaju u osobnom kontaktu sa svojim stranim prijateljima. Naši su učenici dobili i pohvalu talijanskih partnera u znanju jezika.

Učenici osmih razreda koji sudjeluju u projektu su izrađivali i čestitke za naše eTwinning partnere koji su tada postavljeni na zajedničku stranicu projekta. 

Osim kontakta s učenicima u Europi, naši su učenici učili i o svakodnevnom životu Grka, te između ostalog i o grčkoj kuhinji koja je jedna od najstarijih na području Europe. Naši su učenici uz pomoć kuharice Draženke i učiteljice pekli grčke kolačiće nazvane kourabiedes koje su tada darovali školi te na taj način se pridružili akciji Škole za Afriku.

Donosimo sliku kolačića. Možda ste ih probali, mi svakako jesmo i moramo reći da su Grci znali raditi dobre kolačiće za blagdane.

 

kourabiedes

 

Ako vas zanima, u prilogu donosimo kratku povijest grčke kuhinje, barem ono što je poznato iz grčkih pisanih povijesnih izvora, najčešće književnih djela. Grci su jeli tri obroka na dan. Doručak se sastojao od kruha umočenog u vino, ponekad su se uz to jele smokve ili masline. Također su radili palačinke koje su zvali τηγανίτης (tēganitēs) koje spominju grčki pjesnici u 5. stoljeću prije Krista. Njihovi sastojci su bili malo drugačiji nego naši,  a uključivali su između ostalog maslinovo ulje te med. Oko podneva se servirao ručak, dok je večera bila najvažniji obrok dana. Muškarci i žene su jeli posebno, ako je kuća bila malena, tada su muškarci jeli prije, a žene nakon njih. Aristotel, grčki mislilac, napominje kako su robovi posluživali bogate obitelji, dok su u siromašnima to činile žene i djeca. Pribor za jelo nije činila vilica budući da je nisu poznavali, a kruh su ponekad koristili i kao ubrus ili pak žlicu.


EUROPSKI BOŽIĆ

ANTIČKI DUH U NAŠOJ ŠKOLI

JEDI KAO RIMLJANIN



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Iva Naranđa ALEKSANDRA ĐURIĆ   datum: 28. 12. 2013.

e-Dnevnik

VREMENIK PISANIH PROVJERA

RASPORED SATI

Office 365

MS Office 365

Besplatna Office365 usluga i alati koji omogućuju suradnju i komunikaciju između svih sudionika u obrazovnom sustavu.


Edmodo

Edmodo


EU Code Week 2018

CodeWeek 2018


UDŽBENICI

POPIS UDŽBENIKA, RADNIH UDŽBENIKA I RADNIH BILJEŽNICA

VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA:

RODITELJI KUPUJU SAMO ONO ŠTO JE OZNAČENO ŽUTIM.

Posebno voditi računa o tome koji jezik dijete uči kao redovni, a koji kao izborni predmet.

Učenici će dobiti besplatne udžbenike početkom nastavne godine 2018./2019.

Roditelji učenika  1. razreda trebaju kupiti SAMO likovnu mapu i potreban školski pribor. Udžbenike, radne udžbenike i radne bilježnice će dobiti na početku nastave.

Obavijesti:
 
Od školske godine 2018./2019. Informatika postaje obavezan predmet u 5. i 6. razredu.
 
Za Likovnu kulturu u predmetnoj nastavi koristit će se likovna mapa izdavačke kuće "Alfa".
 

Portal edu.hr

portal edu.hr


UPISI U SŠ

upisi


 

oznaka eSigurnosti

Centar za sigurniji internet


eTwinning

E-UPISI U SREDNJE

ŠKOLE ZA AFRIKU

CARNet vijesti - RSS

Kalendar
« Prosinac 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


 

ENCIKLOPEDIJA


CARNet CERT - RSS
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: nema podataka

 
WIKIPEDIA NARODNE NOVINE

 


Korisni linkovi

Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Tražilica






preskoči na navigaciju